Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

«Πόλεμος και Ειρήνη»



Οι μαθητές και οι μαθητριες της Στ τάξης του σχολείου μας υλοποίησαν τις δυο προηγούμενες μέρες ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό πρότζεκτ. 

Το θέμα του ήταν «Ειρήνη και πόλεμος» και επιλέχθηκε και σχεδιάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή , ώστε τα παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον να συζητήσουν και να κατανοήσουν στο δυνατότερο εφικτό βαθμό την έννοια του πολέμου και τη σπουδαιότητα της ειρήνης . 


Σχεδιασμός πρότζεκτ:

Βήμα 1ο.

Οι μαθητές χωρισμένοι σε 4 ομάδες θα ζωγράφιζαν σε μεγάλη αφίσα την χώρα των ονείρων τους. Θα της έδιναν όνομα και έπειτα θα την παρουσίαζαν στις υπόλοιπες ομάδες . Παράλληλα με την κατασκευή τα παιδιά ακούν χαρούμενη μουσική . Τους πήρε ένα διδακτικό δίωρο να φτιάξουν τις χώρες τους όπως φαντάζονταν και επιθυμούσαν .


Βήμα 2ο

Στους μαθητες ανακοινώνεται ξαφνικά ότι στις χώρες τους γίνεται πόλεμος και η κάθε ομάδα είναι αντίπαλη με μια άλλη την οποία μπορεί να καταστρέψει με οποίο τρόπο επιθυμεί. Παράλληλα ακούγεται στενάχωρη μουσική . Τους πήρε ένα εικοσάλεπτο να καταστρέψουν τις χώρες των αντιπάλων τους. 


Βήμα 3ο 

Στους μαθητές ανακοινώνεται η λήξη του πολέμου και η κάθε ομάδα τώρα μπορεί να επιστρέψει στην χώρα της και να την ανακατασκευάσει απ την αρχή . Δεν τα κατάφερε καμία ομάδα. 


Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα συναισθήματα που είχαν όταν έφτιαχναν τη χώρα τους , όταν τους την κατέστρεφαν οι αντίπαλοι , όταν αυτοί οι ίδιοι κατέστρεφαν τις χώρες των συμμαθητών τους, όταν προσπάθησαν να ανασυγκροτήσουν τις δικές τους χώρες χωρίς αποτέλεσμα .

Κατάλαβαν ότι στον πόλεμο δεν υπάρχει νικητής γιατί απώλειες υπάρχουν σε όλες τις πλευρές .


Βασική ερώτηση ήταν  ποτέ είχαν μια και μοναδική ευκαιρία να μη συμμετέχουν στην καταστροφή . Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη για τα παιδιά : δεν έπρεπε να ακολουθήσουν την εντολή που έλαβαν απ τη δασκάλα τους. 

Και αυτή είναι και η μόνη λύση για να έχουμε Ειρήνη . Κανένας να μη δεχτεί ποτέ να καταστρέψει κανέναν . Από όπου κ αν έρχεται η εντολή . Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι πάνω απ όλα . Οι ζωές των παιδιών πρέπει να είναι πάνω απ όλα .


Παραθέτουμε στίχους από το ποίημα Ειρήνη του Γιάννη Ρίτσου με την ευχή όλα τα παιδιά της γης να μεγαλώνουν σε έναν ειρηνικό κόσμο . Ας είναι τα παιδιά μας αυτά που θα αλλάξουν τον κόσμο που τους δώσαμε .



«Το όνειρο του παιδιού είναι η Ειρήνη 

Το όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη 

Τα λόγια της αγάπης κάτω απ τα δέντρα είναι η Ειρήνη …


Ἡ εἰρήνη εἶναι τὰ σφιγμένα χέρια τῶν ἀνθρώπων
εἶναι τὸ ζεστὸ ψωμὶ στὸ τραπέζι τοῦ κόσμου
εἶναι τὸ χαμόγελο τῆς μάνας
Τίποτ᾿ ἄλλο δὲν εἶναι ἡ εἰρήνη.
Καὶ τ᾿ ἀλέτρια ποὺ χαράζουν βαθιὲς αὐλακιὲς σ᾿ ὅλη τὴ γῆ,
ἕνα ὄνομα μονάχα γράφουν:
Εἰρήνη.
Τίποτ᾿ ἄλλο. Εἰρήνη.»

 

Οι χώρες των ονείρων των μαθητών εν καιρω Ειρήνης 





Οι χώρες των μαθητών στη διάρκεια του πολέμου 





Τέλος οι χώρες τους στην προσπάθεια ανασυγκρότησης μετά τη λήξη του πολέμου 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου