Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

21 Μαρτίου - Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού


Σκίτσο της Μαρίας Τζαμπούρα

"Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο". 


Ανθρώπινο δικαίωμα αριθμός 1 : "Είµαστε Όλοι Γεννηµένοι Ελεύθεροι και Ίσοι" ( Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων )


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/6#ixzz3UZTAffvl


Το Υπουργείο Παιδείας έχει στείλει ενημέρωση σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πραγματοποιηθούν δράσεις την Πέμπτη 19-3 ή την Παρασκευή 20-3 για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα.



Παρακάτω θα βρεις την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα οποία μπορείς να τα δεις σε μορφή βίντεο,που έχει δημιουργήσει" Η Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".
Θα βρεις ακόμα  βίντεο από την εκπαιδευτική τηλεόραση κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και δυο ταινίες μικρού μήκους η μία εκ των οποίων έχει κερδίσει και Όσκαρ το 1994 για την καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού...
Τέλος, για τις μεγαλύτερες τάξεις, ο θρυλικός λόγος " I have a dream" (έχω ένα όνειρο) του τιμημένου με Νόμπελ Ειρήνης -για τη στάση ζωής  του υπέρ της μη βίας ακόμη και απέναντι στους ακραίους ρατσιστές των φυλετικών και εθνικών διακρίσεων-  Αφροαμερικανού ηγέτη, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η Οικουμενική Διακήρυξη των

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθετήθηκε από τον Οργανι­σμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1948 και αποτελείται από 30 άρθρα, ένα για κάθε δι­καίωμα.

Τι πραγματικά όμως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Το παρακάτω βίντεο απαντά στην ερώτηση μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή... Πάτα στην εικόνα για να το δεις.



Τα 30 ανθρώπινα δικαιώματα


 
 



Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις 30 σύντομα βίντεο ένα για κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, που δημιούργησε για σένα η Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να τα δεις και να τα γνωρίζεις! 
Γιατί αυτά είναι τα δικαιώματα τα δικά σου και του κάθε ανθρώπου και δεν μπορεί κανείς να σου τα στερήσει!!!!




Τα δικαιώματα του παιδιού


rights.gifΤο σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα του παιδιού, η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.
Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και τέθηκε σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου 1990. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 193 χώρες. Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92.
Περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:
  • Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
  • Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
  • Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)
Αν πατήσεις στην παρακάτω εικόνα θα διαβάσεις τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια.
πηγή: ο Συνήγορος του παιδιού http://www.0-18.gr/


Ακολουθούν βίντεο και ταινίες μικρού μήκους κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων όπου μπορούμε να αξιοποίησουμε με τους μαθητές μας.


  • Chromophobia 
  Μια πόλη καταλαμβάνεται από στρατιώτες, οι οποίοι απομακρύνουν όλα τα χρώματα, τα κατοικίδια και την τέχνη. Οι κάτοικοι φυλακίζονται κι ο κόκορας στην κορυφή ενός τρούλου αφαιρείται, για να αντικατασταθεί με ένα κοράκι. Κάποιοι κάτοικοι ωστόσο δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις παρορμήσεις τους –ιδιαίτερα ένα μικρό κορίτσι με ένα ποτηστήρι κι ένας ζωγράφος με το πινέλο του. Από ένα λουλούδι «γεννιέται» ένα γελωτοποιός, που προχωρά στην αντεπίθεση. Ο σπόρος θα φανεί ισχυρότερος από το ξίφος;

Μια ταινία μικρού μήκους του 1966 από τον Βέλγο δημιουργό Raoul Servais, για τον τρόπο που το ανθρώπινο πνεύμα αντιμάχεται το φασισμό και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα.
πηγή:http://antmep.com


  • Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης) 

Το Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης)του σκηνοθέτη Pepe Danquart είναι μια ταινία μικρού μήκους και έχει κερδίσει το όσκαρ ταινίας μικρού μήκους το 1994.

Θέμα της, η καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού μέσα από μια ιστορία σε ένα τραμ: Ένας νεαρός μετανάστης μπαίνει σε τραμ, μια ηλικιωμένη του φέρεται άσχημα και μονολογώντας τον προσβάλλει συνεχώς και αυτόν, αλλά και τους άλλους μετανάστες. Στο τέλος ο νεαρός , παίρνει την εκδίκησή του. Οι υπόλοιποι επιβάτες παρακολουθούν σιωπηλοί τα γεγονότα.

(προτείνεται για Γ΄τάξη και άνω)

πηγή:http://antmep.com



  • "Βάλε το ρατσισμό στη θέση του" . (Put racism in the right place ) 

Ακολουθεί ένα  παρόμοιο, πιο πρόσφατο και πιο σύντομο βίντεο με τίτλο "Βάλε το ρατσισμό στη θέση του" . (Put racism in the right place ) Ένα μήνυμα από την Πορτογαλία για την 50η επέτειο από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
















"Έχω ένα όνειρο, ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σ’ ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους."
 Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ( Νόμπελ Ειρήνης- 1964)



Από την ιστορική ομιλία " I have a dream" (Έχω ένα όνειρο) που έδωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.Στις 28 Αυγούστου 1963, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Λίνκολν στην αμερικανική πρωτεύουσα διεκδικώντας την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και διαδηλώνοντας υπέρ της φυλετικής ισότητας. . Πάτα πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δεις την ομιλία του σε δύο βίντεο.

 

"Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό.
Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό."
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ( Νόμπελ Ειρήνης- 1964)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου