Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Επίσκεψη Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς





 Λίγες μέρες πριν τον προσεχή εορτασμό της εθνικής μας επετείου για την 28η Οκτωβρίου το σχολείο μας διοργάνωσε μια παρουσίαση με θέμα «ο Έλληνας στρατιώτης του 1940» 

Η παρουσίαση έγινε αφιλοκερδώς από το Σύλλογο Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς . 

Ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς με τον πρόεδρο του κύριο Νικόλαο Γαβριλάκη παρουσίασαν στους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κερατέας τον στρατιωτικό βίο καθώς και την στολή και τα παρελκόμενα του Έλληνα Στρατιώτη του 1940. Ειδικότερα οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από τα μέλη του συλλόγου για την ονομασία των τμημάτων της στολής του Έλληνα φαντάρου, για τα υλικά κατασκευής της, για το περιεχόμενο του στρατιωτικού γυλιού (σακιδίου), καθώς επίσης και για τον οπλισμό που έφερε ο Έλληνας φαντάρος το 1940. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο οι στολές, όσο και ο οπλισμός ήταν πίστα αντίγραφα των αυθεντικών (replices). Στην παρουσίαση παρίσταντο και μέλη του συλλόγου που έφεραν την στολή βαθμοφόρων του ελληνικού στρατού. Μετά το πέρας της παρουσίασης οι μαθητές της Ε' και Στ' τάξης είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν τα ερωτήματα που είχαν ετοιμάσει στην τάξη προς τα μέλη του συλλόγου, με αποτέλεσμα να παραχθεί έτσι ένας εποικοδομητικός διάλογος που οδήγησε στην ανακάλυψη και άλλων λεπτομερειών για το Έπος του 40.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις κακουχίες που αντιμετώπισαν οι φαντάροι μας στα βουνά της Αλβανίας , στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες αλλά και στην ψυχικη διάθεση και ετοιμότητα που είχαν όλοι για αυτόν τον πόλεμο . «Με το χαμογελο στα χείλη παν οι φαντάροι μας μπροστά» ήταν ο στίχος  που αντικατοπτρίζει πλήρως την περηφάνια , το αίσθημα δικαίου και την ανάγκη για ελευθερία αρχές που έδιναν ψυχική ανάταση στους ήρωες του 40. Για όλους αυτούς τους λόγους και για την τεράστια επιτυχία των Ελλήνων η ιστορία το καταγράφει ως « το έπος του 40» 

Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του Συλλόγου κ.Νίκο Γαβριλακη και όλους τους συμμετέχοντες .

Από Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς και

Ομάδα Αναβίωσης Ε.Σ. 1940-41

Μάρκος Ανδρέου (Πρόεδρος Ομάδας Αναβίωσης ΕΣ 1940-41 και ο λοχίας-μανα του λόχου)

Θεοδόσης Νελιος (που απεικόνιζε τον στρατηγό)

Βασίλης Καμπάνης (που απεικόνιζε τον ανθυπολοχαγό πυροβολικού)

Βαγγέλης Αρχοντής (απεικόνιζε στρ ΠΖ)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου